play

Keskustelu ja vaihtoehto

Ilomantsiryhmän tavoitteena on saada ainakin yksi ehdokas valtuustoon.

Ilomantsiryhmän tavoitteena on saada ainakin yksi ehdokas valtuustoon.

Toimitus

Uusi Sitoutumaton Ilomantsiryhmä haluaa lisätä demokratiaa ja olla vaihtoehto perinteisille puolueille.
Leila Virnes
Kevään kuntavaalit toivat Ilomantsin poliittisella kartalle uuden toimijan. Sitoutumaton Ilomantsiryhmä lähti vaaleihin viidellä ehdokkaalla. Se on enemmän kuin monella perinteisellä puolueella Ilomantsissa.
- Ehdokaslista syntyi aika helposti verkostoitumisen myötä, ryhmän tausta on pitkälti ympäristö- ja maisema-arvioissa ja siinä keskustelussa, jota täällä on käyty muun muassa vaarakylien tai vaikkapa Hutunniemen kaavoituksen ja Ilomantsinjärven rannan kerrostalohankkeen yhteydessä, kiteyttää Eija Irene Hiltunen.
Puolueiden ulkopuolelta tulevalla ryhmällä oli omat haasteensa herätä 10 nimen kannatuslistat jokaiselle ehdokkaalle vuorokaudessa, mutta sekin sujui helposti.
- Minulla oli jo valmiiksi muutama nimi ja loput keräsin koulukavereilta ja perhetutuilta, kertoo ryhmän nuorin ehdokas Kaarle Piipponen.
Ei vasen eikä oikea
Vaikka ryhmän arvoissa korostuvat paikalliskulttuurin, ympäristön ja maiseman arvostaminen, ei kyse ole sillä tavalla vihreistä kuin Vihreä liitto edustaa.
- Muutamille ehdokkaillemme nousi ennen vaaleja esille myös mahdollisuus lähteä vaaleihin jonkin puolueen sitoutumattomana ehdokkaana, mutta oman ryhmän perustaminen tuntui selkeimmältä, sillä emme halua profiloitua sen enempää oikealle, vasemmalle kuin keskellekään, miettii Sauvo Henttonen.
Ryhmä haluaakin korostaa enemmän paikallisuutta kuin puoluesidonnaisuuksia.
- Paikalliskulttuuri on nousemassa valtakunnallisestikin yhä merkittävämpään rooliin, korostaa Henttonen.
- Ilomantsin tulevaisuus lähtee paikallisista ihmisistä ja paikan päältä, jatkaa Hiltunen.
Ryhmä korostaa myös asiantuntemuksen hyödyntämistä päätöksenteossa.
- Me olemme ennen kaikkea vaihtoehto, ryhmä joka on valmis keskustelemaan ja kysymään, miksi asioita päätetään jollain tavalla vai voisiko toimia toisin, sanoo Kirsi von Gross.
Paljon tehty hyvin
Vaikka sote on lohkaissut ison palan kuntien määräysvallassa olevista asioista, on kuntiin jäänyt päätettäväksi paljon asioita, jotka juuri tätä ryhmää kiinnostavat: maankäyttö, kaavoitus, rakentaminen, ympäristöasiat ja elinkeinoelämän kehittäminen sekä matkailu ilomantsilaisena elinkeinoina ovat asioita, joihin he haluavat tuoda omia näkemyksiään.
Ryhmän tavoitteena on saada vaaleissa läpi edes yksi ehdokas.
- Yksikin on hyvä, mutta kaksi olisi hieno tulos, muotoilee Jorma Mäkinen.
Miksikään räyhäryhmäksi he eivät myöskään tahdo leimautua, kaikilla on vahva yhdessä tekemisen tahto.
- Kunta on hoitanut Ilomantsissa monia asioita erinomaisesti, mutta matkailupainotteisessa kunnassa maisemaan ja ympäristöön liittyvään keskusteluun haluamme tuoda vaihtoehdon, muotoilee Hiltunen.
- Ilomantsissa helpottaisi paljon päätöksentekoa, jos täällä hyödynnettäisiin sitä osaamista ja asiantuntemusta, mitä paikkakunnalla on. Yksi esimerkki ovat viimeisimmät kaavoitushankkeet, joihin on mennyt turhaan rahaa niiden kaatuessa oikeusasteissa päätösten osoittauduttua joko kokonaan laittomiksi tai vaillinaisin perustein tehdyiksi, jatkaa Henttonen.