Julkaistu    |  Päivitetty 
Jyrki Pönkkä

Pääkirjoitus: Emmehän ajaudu karhun kanssa susi-asian kaltaiseen umpisolmuun?

Sudet jakavat mielipiteitä niin jyrkästi, että faktankin sanominen osana sitä keskustelua ei aja vastapuolia lähemmäksi toisiaan tai lähemmäksi oikeaa ratkaisua. Emmehän ajaudu karhun kanssa samankaltaiseen umpisolmuun?

Luonnonsuojeluliitto Tapiola valitti yhteensä 97 karhun metsästykseen myönnetystä poikkeusluvasta. Valituksen kohteena ovat myös Ilomantsin ja Tuupovaaran alueille myönnetyt luvat. Karhunmetsästyksen olisi määrä alkaa aivan kohta, 20. elokuuta. Kuinka käy jahdin aloittamisen? Se on täysin Itä-Suomen hallinto-oikeuden käsissä.
Karhunmetsästyksellä on pitkät perinteet ja nämä perinteet ovat voimissaan, Ilomantsissa, jos missä. Tästä syystä onkin täysin ymmärrettävää, että Tapiolan tekemä valitus, ja uhka karhun metsästyksen aloituksen viivästymisestä, lupamäärien putoamisesta tai jopa koko jahdin väliin jäämisestä herättää suuria tunteita.
Ilomantsin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Timo Hattunen kiteytti tilanteen minun mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla: Nyt ei ole aika provosoitua. Nyt voimme vain odottaa, mitä tuleman pitää.
Tapiolan tekemän valituksen sisältö on laadittu erittäin huolellisesti, ja asia on perusteltu monelta eri kantilta. Tämä vaikuttaa varmasti tapaan, jolla hallinto-oikeus asiaa käsittelee. Vaikuttaako se itse lopputulokseen, se jää nähtäväksi.
Vaikka puhumme monella tapaa merkityksellisestä ja perinteikkäästä asiasta, ainakin näin Pogostalla, niin ei siltikään sorruta ylilyönteihin, ei provosoiduta liikaa ja annetaan hallintoelinten tehdä työnsä. Kunnioitetaan edelleen lakeja ja asetuksia, ja kunnioitettaan eri toten tätä metsän kuningasta, aivan kuten olemme tehneet tähänkin saakka. Luulen, että en ole väärässä, jos sanon, että yhdestäkään metsästysseurasta ei löydy sellaista metsämiestä, joka ei karhua lajina arvostaisi ja kunnioittaisi.
Tilanne on se, että Riistakeskus on poikkeusluvat myöntänyt, näistä luvista on valitettu, ja asia etenee Itä-Suomen hallinto-oikeuden arvioitavaksi ja käsiteltäväksi. Päätös tulee aikanaan, ja sen päätöksen kanssa on eläminen – kaikkien. Tuomarin asema on tässäkin tilanteessa sitä titteliä kantavalla.

Lue myös: Karhun metsästyksen aloitus epävarmaa - "Karhua ja sutta ei pidä yhdistää millään tavalla toisiinsa"

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta