Julkaistu    |  Päivitetty 

Seurakuntayhtymän vastine Juhani Rouvisen mielipidekirjoitukseen: "Kiihtelysvaaran kirkko on yhteinen tavoitteemme"

Juhani Rouvinen syyttää mielipidekirjoituksessaan 3.2.2022 Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymää ”massiivisesta informaatiosodasta Kiihtelysvaaran kirkon suunnittelun tiimoilta”.

Seurakuntayhtymässä olemme erittäin yllättyneitä siitä, että Rouvinen leimaa avoimen ja säännöllisen tiedotuksen Kiihtelysvaaran kirkon rakennushankkeen etenemisestä huonoksi asiaksi. Seurakuntayhtymän viestinnän tehtävänä on kertoa avoimesti kaikkien Joensuun kuuden seurakunnan toiminnasta. Tehtäviin kuuluu myös tarvittaessa oikaista julkisuudessa liikkuvia väärinkäsityksiä.

Kiihtelysvaaran kirkon hanke on koko seurakuntayhtymän yhteinen ponnistus kiihtelysvaaralaisten hyväksi. Valmistelu on ollut poikkeuksellisen avointa ja kyläläiset keskeisessä asemassa. Kun tammikuussa pyysimme jälleen kerran seurakuntalaisilta ehdotuksia ja ideoita kirkon jatkosuunnittelun tueksi, huomasimme, että kaikilla palautteenantajilla ei ollut selkeää kuvaa siitä, mitä kirkon rakentamisesta on sovittu. Se ei ole mikään ihme, sillä hanke on erittäin suuri: mukana on lukuisia yhteistyökumppaneita ja päätöksiä on tehty moneen otteeseen ja monessa portaassa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kiihtelysvaaran uuden kirkon ulkonäkö ei ole sidoksissa vanhaan kirkkoon. Kirkon suunnittelusta vastaa kilpailutuksen voittanut arkkitehtitoimisto, jonka kanssa seurakuntayhtymä on solminut suunnittelusopimuksen. Arkkitehti tekee tiivistä yhteistyötä kirkon rakennustoimikunnan kanssa ja etsii ratkaisua, joka ottaa mahdollisimman hyvin huomioon kaikki toiveet, reunaehdot ja hanketta määrittelevät säädökset. Tehtävä ei ole helppo.

Juhani Rouvinen kirjoittaa virheellisesti, että päätöstä maisemallisen ristikirkon suunnitelman hyväksymisestä ei löytyisi pöytäkirjoista. Pöytäkirjat ovat kaikkien nähtävillä seurakuntayhtymän verkkosivuilla www.joensuunseurakunnat.fi/päätöksenteko. Myös pöytäkirjojen liitteisiin on mahdollista tutustua ottamalla yhteyttä seurakuntayhtymään. Päätöksenteko on edennyt laillisesti ja avoimesti.

Rakennustoimikunta esitti Rouvisen johdolla syksyllä 2021 seurakuntayhtymän päätöksentekoelimille yksimielisesti maisemallisen ristikirkon valitsemista jatkosuunnitteluun. Kun valtuusto lokakuussa hyväksyi maisemallisen ristikirkon suunnitelman, se valtuutti samalla arkkitehdin tarkentamaan valitun luonnoksen valmiiksi. Seuraava hankesuunnitelman mukainen päätöksenteon vaihe on keväällä 2022, kun lopulliset arkkitehdin viimeistelemät luonnokset tulevat yhteisen kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston käsittelyyn.

Kiihtelysvaaran kirkon rakennusprojekti on ainutlaatuinen kokonaisuus. Se on myös erittäin poikkeuksellinen, sillä merkittävissä rakennushankkeissa luonnoksista pyydetään vain harvoin palautetta kaikilta kiinnostuneilta, kuten nyt on tehty. Seurakuntalaisten palautteista on pystytty huomioimaan mm. toiveet rakennusmateriaalista, kirkon muodosta sekä luonnonvalon ja maisemien hyödyntämisestä.

Myös tammikuussa kerätyt palautteet on käyty läpi, ja rakennustoimikunta on sopinut arkkitehdin kanssa jatkosta. Ehdotuksien hyödyntämisestä kirkon suunnitelmissa tullaan tiedottamaan tarkemmin myöhemmin. Jo nyt tiedetään, että erityisesti pohjaratkaisu tulee paranemaan entisestään palautteiden ansiosta.

Kirkon tärkeys ja arkkitehtuuristen makujen moninaisuus synnyttävät väkisinkin suuria tunteita. Ennen kuin kirkko on valmis, jokaisella on oma mielikuvansa siitä, millainen sen pitäisi olla. Kun se on valmis, se on kaikille yhteinen ja rakas paikka. Vaikka mielipiteitä on monia, meillä on yhteinen tavoite: uusi kirkko Kiihtelysvaaraan. Hanke etenee ja keskustelu jatkuu. Kiihtelysvaaraan rakennetaan kirkko, josta kylä ja koko maakunta voivat olla ylpeitä.

Matti Ketonen, yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja
Tommi Mäki, hallintojohtaja
Kirsi Taskinen, viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä

 

Lue myös: Juhani Rouvisen aiemmin julkaistu mielipidekirjoitus.

Kommentoi

Hae sivuilta