Julkaistu 
Juhani Virnes

ELOKUVA-ARVOSTELU: Pienen ihmisen puolella

Elokuva

Joskus elokuva on syvemmällä ajassa kiinni kuin tekijät osaavat edes toivoakaan. Miika  Nousiaisen romaaniin Metsäjätti (2019) perustuvalle, Ville Jankerin ohjaamalle elokuvalle on käynyt juuri näin.  Metsäjätti-kirja oli aikanaan ajankohtainen, ja nyt elokuva on kuin tilaustyö tähän aikaan.
Jussi Vatasen esittämä Pasi on pikkukaupungista lähtenyt alkoholisti-isän kasvattama, hiukan syrjään vetäytyvän oloinen nuori ekonomi. Pasin elämä on muotoutumassa juuri sellaiseksi, kuin hän sitä on ekonomin pätevyydellä suunnitellutkin. Nuori vaimo (Sara Soulié) odottaa esikoista ja pariskunta katselee uutta komeaa kerrostalo-osaketta omakseen. Pasin ura on nousujohteinen, ja se kaipaa enää yhtä hyppyä uudelle askelmalle, joka nostaisi hänet todellisten johtajien joukkoon.

Metsäjätti-konsernin johtoportaassa on laskelmoitu, että Pasin syntymäpaikkakunnalla Törmälässä sijaitseva vaneritehdas kaipaa tehostamista, hyvästä tuloksestaan huolimatta. Pasi saa epämiellyttäväksi tehtäväkseen tehtaan saneerausohjelman läpiviemisen. Se olisi se hänen kaipaamansa viimeinen askelma ennen herrain kerrosta.
Törmälässä Pasi kohtaa entisiä, hyviä ja huonoja kavereitaan, jotka eivät kaikki tietenkään hyvällä katso hänen saapumistaan tehtaalle. Pasin nuoruusajan paras kaveri Janne (Hannes Suominen) on kuitenkin innoissaan entisen ystävänsä paluusta. Pasi tekee työtään monelta suunnalta tulevien paineiden alla. Uudelleen lämpiävä ystävyys Jannen kanssa muokkaa uusiksi hänen varsin varauksellista suhdettaan entiseen kotikyläänsä.


Metsäjätti-elokuvan tarinan suuret kaaret ovat siis tuttuja viime aikojen uutisista. Elokuvan toinen tarina ihmisistä ja heidän välisistään suhteista jää yleensä suurten otsikoiden varjoon.  Metsäjätti-elokuvassa ihmiset ovat kuitenkin se keskeisin elementti, jonka ympärille kaikki muu lopulta rakentuu.
Jussi Vatanen tekee elämänsä roolisuorituksen. Hänen niukkaeleinen tyylinsä luo Pasin rooliin uskottavuutta ja inhimillisyyttä.  Hannes Suominen Jannena tekee myös loistavan roolin. Muutamassa kohtauksessa, jossa he ovat kahdestaan, syntyy hyvin tiivis, jopa henkilökohtainen tunnelma, jollaista harvoin kotimaisessa elokuvassa kahden näyttelijän välillä pääsee näkemään. Anu Sinisalo Pasin hiukan tylynä esimiehenä on hieno esimerkki tiukasta ja varmaotteisesta näyttelemisestä ja Tommi Korpela tehtaanjohtajan roolissa vakuuttaa jälleen suorituksellaan.
Metsäjätti on sujuva ja sympaattinen elokuva pienistä ihmisistä suuren koneiston pyörityksessä.

Metsäjätti. Ensi-ilta 11.9.2020. Ohjaus Ville Jankeri, näyttelijät Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Anu Sinisalo, Tommi Korpela, Sara Souliè.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta