Julkaistu    |  Päivitetty 
Juhani Virnes

ELOKUVA-ARVOSTELU: Ihmissuhteita lavalla ja lavan takana

Elokuvat


Komiikan tekeminen on vakava juttua, ja stand up -komiikan tekeminen se vasta vakavaa onkin, mikäli on uskominen Reetta Aallon esikoisohjaukseen Naurun varjolla.  Ensikertalainen on myös elokuvan käsikirjoittaja Anna Ruohonen, jolla toki on stand up -koomikon taustaa.
Naurun varjolla kertoo ryhmästä aloittelevia stand up -koomikoita. Elokuvan alussa kolmekymppinen, tamperelainen sinkku Maria (Elena Leeve) jättää pitkän työsuhteensa käsikirjoittajana ja päättää aloittaa elämässään jotain uutta. Uutta etsiessään hän päätyy kansalaisopiston järjestämälle stand up -kurssille. Kurssia vetää Minna Kivelän oloinen kokenut lavakoomikko Riitta (Minna Kivelä), joka on järjestämässä aloitteleville stand up -koomikoille suunnattua “Keltanokka”-kiertuetta. Palkintona kiertueen voittajalle on esiintyminen Kalen (Heikki Silvennoinen) juontamassa tv-ohjelmassa.

Parhaat vuotensa jo nähneen Kalen vetämälle kiertueelle osallistuvat Marian lisäksi vaimo- ja anoppivitsejä vääntävä Tommi (Joonas Saartamo), muunsukupuoliseksi itsensä kokeva ja siitä komiikkansa ammentava Kira (Aino Sirje) sekä kiintiöespoolainen Karri (Ernest Lawson).  Marian komiikka on suora vastapaino ja välillä jopa hyökkäys Tommin tyyliä vastaan. Tämä vastakkainasettelu ei jää pelkästään lavalle, vaan se vaikuttaa vahvasti heidän väleihinsä ja koko ryhmän yhtenäisyyteenkin.


 Aalto vie tarinaa eteenpäin ensikertalaiseksi hyvinkin varmoin ottein ja paikoitellen mukavan railakkaasti, tyylillä, joka tähän aihepiiriin sopii varsin hyvin. Muutamassa kohtauksessa on aistittavissa hyvin aloittelevan esiintyjän lavakammoa ja muun muassa  Marian kokema niin sanottu lavakuolema pysäyttää elokuvan niiksi sekunneiksi, jotka esiintyjästä tuntuvat tunneilta. Ruohosen käsikirjoitus sisältää muutaman oivaltavan punchlinen,  stand up -komiikan tärkeimmän elementin. Erityisen iskeviä ja onnistuneita ne ovat silloin, kun ne lausutaan esiintymislavan ulkopuolella.

Elena Leeve pääsee vihdoin siirtämään televisiossa näyttämänsä koomikon taitonsa myös valkokankaalle. Hän piirtää Mariastaan räväkän, mutta myös herkän ihmisen hyvin uskottavasti ja ihailtavalla rentoudella. Aino Sirjellä olisi voinut olla enemmänkin annettavaa rooliinsa, joka jää nyt hiukan ohueksi, vaikka on usein se, joka saa epäröivän Marian uudelleen eloon. Ernest Lawsonin Karri, sukunimeltään Miettinen, on jo pelkästään nimeltään elokuvan herkullisin tyyppi, ja Lawson ottaakin siitä kaiken ilon irti. Joonas Saartamon tyylikkäästi esittämään, katkeruudessa rypevään Tommin roolihahmoon tulee lopulta eniten lisäväriä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY


Naurun varjolla on raikas elokuvakokemus, josta kiitos lankeaa sujuvasti ohjatulle, oivaltavalle tarinalle. Osaavat näyttelijät luovat mainioista roolihahmoistaan hyvin lähestyttäviä ja uskottavia ihmiskohtaloita.
Naurun varjolla. Ensi-ilta 20.11.2020. Ohjaus Reetta Aalto, näyttelijät Elena Leeve, Joonas Saartamo, Ernest Lawson, Aino Sirje, Minna Kivelä, Heikki Silvennoinen, Satu Tuuli Karhu.

Kommentoi

Hae sivuilta