Julkaistu    |  Päivitetty 
Juhani Virnes

ELOKUVA-ARVOSTELU: Mysteeri pilke silmäkulmassa

Kulttuurimaanantain elokuvana esitetään Veitset esiin -elokuva. Kulttuurimaanantain elokuvana esitetään Veitset esiin -elokuva.

Kulttuurimaanantain elokuva

Silloin kun ohjaus tai käsikirjoitus uskaltautuvat leikittelemään vanhojen normien kanssa,  syntyy aina mielenkiintoista katsottavaa. Aina se ei mene ihan putkeen, mutta Rian Johnsonin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa, Agatha Christie henkisessä elokuvassa Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä lähes kaikki osat loksahtavat kohdillensa, ja lopputulos on yksi viihdyttävimpiä ja hauskimpia murhamysteeri-elokuvia pitkiin aikoihin.
Menestynyt dekkarikirjailija Harlan Thrombey (Christopher Plummer) löydetään kotoaan kuolleena. Ennen kuin poliisit julistavat tapauksen itsemurhaksi, antavat he yksityisetsivä Beniot Blancin (Daniel Graig) haastatella uhrin sukulaisia. Mestarietsivän kuulustelujen edetessä katsojalle selviää varsin nopeasti tapahtumien todellinen kulku, tai niin katsoja luulee tapahtuvan. Kuulustelujen edetessä perheen sisäiset jännitteet purkautuvat ja jokaisella perheenjäsenellä näyttäisi olevan motiivi murhata Harlan. Blancilla riittääkin siis pohdittavaa.

Lyhyesti kerrottuna Veitset esiin kuulostaa hyvinkin tavanomaiselta tarinalta, mutta sitä se ei missään nimessä ole. Johnsonin käsikirjoitus on nokkela, kuten esikuvansakin tarinat.  Elokuvan tarina monine käänteineen pitää itsessään jo katsojan mielenkiinnon yllä alusta loppuun, mutta herkulliset henkilöhahmot taitavine näyttelijöineen antavat sille lopullisen muodon ja silauksen.


Komeasta tähtikaartista mieleen jäävät muun muassa muun muassa Jamie Lee Curtis ja Toni Colette itseriittoisina tyttärinä, mutta  shown kirkkain tähti on Daniel Graigin leveällä etelän murteella haastava etsivä Blanc. Graig lainaa hienosti rooliinsa niin Sir David Suchetin Herculet Poirotia kuin piirroselokuvien mestarietsivä  Basil Hiirtäkin. Harlanin hoitajaa Martaa esittävä muita hiukan tuntemattomampi, kuubalaissyntyinen Ana de Armas on iloinen yllätys. Hänen viaton, sinisilmäinen Martansa on piristys muiden toinen toistaan ilkeämpien perheenjäsenten rinnalla.

Rian Johnson on jo aiemminkin kunnostautunut genre-elokuvien uudistajana. Hänen ohjaamansa The Last Jedi on ehdottomasti Star Wars -elokuvien hienoimpia osuuksia, ja siinäkin näkyy Johnsonin halu rikkoa tutuksi tullutta tarinakerrontaa. Kaikkein puritaanisimmat Star Wars -fanit eivät Johnsonin tyylistä tykänneet, mutta kukaan ei voi olla niin tiukkapipoinen murhamysteerien ystävä, etteikö ihastuisi Veitset esiin -elokuvan hienoviritteiseen huumoriin ja herkullisiin ihmiskuvauksiin.
Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä. Ensi-ilta 29.11. 2019.  Ohjaus ja käsikirjoitus Rian Johnson, näyttelijät Daniel Graig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Toni Colette, Don Johnson, Christopher Plummer, Michael Shannon.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta