Julkaistu 
Juhani Virnes

ELOKUVA-ARVOSTELU: Ei ihan tavallinen tapaus

Elokuvat
Viimeiset. Ensi-ilta 13.11.2020.  Ohjaus Veiko Öunpuu, käsikirjoitus Veiko Öunpuu, Heikki Huttu-Hiltunen, Eero Tammi, näyttelijät Laura Birn, Tommi Korpela, Pääru Oja, Elmer Bäck, Sulevi Peltola, Samuli Edelmann.
Perinteisiä kaavoja ja metodeja rikkova elokuva on nykyään harvanainen, ja siksi sellaisen näkeminen on aina suuri ilo. Virolaissuomalainen työryhmä, vahvistettuna muutamalla hollantilaisella, on uskaltanut poiketa monella tapaa tavanomaisuudesta.


Kansainväliseen maineeseen viime vuosina nousseen virolaisen ohjaajan Veiko Öunpuun ja suomalaisvirolaisen käsikirjoitustiimin Viimeiset-elokuva kertoo Suomen Lappiin sijoittuvan karun, mutta runollista herkkyyttä hipovan tarinan pienestä kaivosyhteisöstä ja sen ihmissuhteista. Pieni kaivos on ehtymässä ja kaivamisen jatkaminen vanhoissa onkaloissa alkaa olla jo hengenvaarallista. Kalastaja Kariksi (Tommi Korpela) kutsuttu kaivospomo on taitava käsittelemään henkilökuntaansa ja saakin miehet tekemään epätoivoista työtään maan uumenissa. Karin epävirallisena oikeana kätenä toimiva Rupi (Pääru Oja) yrittää haalia tarpeeksi rahaa kasaan, jotta voisi jättää kuolemaisillaan olevan kaivoskylän. Rupi joutuu myös hankalaan välikäteen, kun Kari haluaisi ostaa hänen isältään, paikalliselta poropäälliköltä (Sulevi Peltola) tämän maan, jotta kaivostoimintaa voitaisiin laajentaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 


Kaivoskylän miesvaltaisen porukan silmänilo on lomamökkejä siivoava Riitta (Laura Birn), joka asustelee asuntovaunussa yhdessä entisen muusikon ja Rupin parhaan kaverin Lievosen (Elmer Bäck) kanssa.  Elokuvan tapahtumat hiipivät pikkuhiljaa vääjäämätöntä kohti ja kaiken yllä on mystinen Lapin hämäryys ja harmaus.
Viimeiset ei kerro tarinaansa tiukasti käsikirjoitettuna, vaan siinä on runsaasti improvisoituja kohtauksia ja sananvaihtoa. Elokuva ottaa katsojansa haltuun heti ensimmäisellä kohtauksella, mutta alkupuolen töksähtelevä leikkaus alkaa jopa häiritä, ja korkeat odotukset saavat hiukan korvilleen. Kolmeen osaan jaetun elokuvan toinen osa onneksi sytyttää sen aivan uuteen eloon. Kalastaja Kariin keskittyvä osa on kuin Sergio Leonen italowestern olisi siirretty auringon paahtamasta hiekkaerämaasta auringon hylkäämään harmaaseen Lappiin. Kolmas osa vie lopuksi katsojat Rupin ja Riitan mukana karun kivikkoiseen tunturimaisemaan, josta puuttuu tyystin matkailumainoksien kauneus ja valo.


 Viimeiset on taitavien ja persoonallisten näyttelijöiden elokuva. Tommi Korpela tekee Karista hyytävän tyypin, joka on päällisin puolin mukava mies, mutta sielultaan itse piru. Pääru Ojan Rupi nousee koko elokuvan keskeiseksi hahmoksi. Alun syrjään vetäytyvästä, puhumattomasta ja itseään etsivästä pikkurikollisesta piirtyy elokuvan edetessä kaikkein selväpäisin ihmiskuva. Myös Laura Birn ja Elmer Bäck saavat elokuvan edetessä hahmoihinsa syvyyttä ja uskottavuutta.
Juhani Virnes
Esitykset Kino Mantsissa pe 20.11. kello 19, su 22.11. kello 17. K16, kesto tunti 59 minuuttia, liput 10 euroa.

Kommentoi

Hae sivuilta