Julkaistu    |  Päivitetty 
Juhani Virnes

ELOKUVA-ARVOSTELU: Uudet tekijät, vanhat keinot

Pohjoisen sankarit on selkeästi perheen pienimmille suunnattu tuttu ja turvallinen seikkailuelokuva. Suomen Filmikamari Oy Pohjoisen sankarit on selkeästi perheen pienimmille suunnattu tuttu ja turvallinen seikkailuelokuva.

Yleensä on mielenkiintoista ja jopa positiivista, että arvioitavaksi tulee lähes tuntemattomien tekijöiden aikaansaannoksia. Silloin ei ole minkäänlaista odotusarvoa, ja on mahdollisuus yllättyä. Kaikki avaimet ovat tekijöiden hallussa. Tällä kertaa tuntemattomat tekijät pitävät avaimistaan kuitenkin liiankin tiukasti kiinni, ja materiaalia uuden lasten piirroselokuvan Pohjoisen sankarit (Arctic justice) arvioimiseen on ollut käytettävissä tuskastuttavan vähän.

Minulle aivan uusi tuttavuus Aaron Woodley on ohjannut arktiselle vyöhykkeelle sijoittuvan, lumisen seikkailutarinan, jonka keskiössä on pieni posteljooni, napakettu Vili. Vilin unelmat ovat kuitenkin paljon korkeammalla kuin tavallisen posteljoonin tehtävissä. Hän haluaa arktisen alueen lähettipalvelun tähdeksi ja huskyksi huskyjen joukkoon! Todistaakseen kykynsä Vili vohkii reen, toimittaa salaperäisen paketin salaiseen paikkaan ja saa yllättäen vihiä ilkeän Otto von Mursun suunnitelmista. Lunnijoukko kätyreinään von Mursu aikoo aloittaa tuhoisat maakaasuporaukset sulattaakseen ikiroudan ja jäätiköt ja hallitakseen lopulta koko maailmaa.
Estääkseen synkät suunnitelmat Vili pyytää monenkirjavan eläinystäväjoukkion avukseen. Yhdessä nämä lumisen pohjolan “supersankarit” ryhtyvät toimiin kotiseutunsa pelastamiseksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 

Lyhyen trailerin perusteella Vilin ja kaverusten seikkailu on varsin perinteiseen tapaan toteutettu. Eläinhahmoja on pelottavasta sympaattiseen ja tietysti muutama seiniin törmäilevä hassuttelijakin on joukkoon osunut. Elokuvan piirrosjälki ja värimaalima vaikuttavat tasaisen varmoilta, vaikka arktinen lumimaisema onkin haasteellinen tausta värikkäälle seikkailulle. Uudet tekijät jättävät harmittavasti yllätysmahdollisuutensa hyödyntämättä, ja tyytyvät pelaamaan varman päälle. Tarina etenee ilman suuria yllätyksiä kohti itsestään selvää loppuaan.

Pohjoisen sankarit ei nimestään huolimatta ole piirroselokuvaksi muuttunut Napapiirin sankarit, vaan on selkeästi perheen pienimmille suunnattu tuttu ja turvallinen seikkailuelokuva. Tässäkin tarinassa pieni on kokoaan suurempi sankari ja lopuksi oikeus voittaa. Perinteiseen hyvät vastaan pahat seikkailuun on tuotu mukaan myös arktisen alueen herkän luonnon tuhoutumisen uhka. Se olisi voinut olla jopa koko elokuvan keskeisin teema, sillä onhan aihe mitä ajankohtaisin ja viittahan siihen myös elokuvan alkuperäinen nimikin. Nyt se jää taustalle ja perheen pienemmille katsojille jopa huomaamattomaksi, sillä heidän katseensa vangitsevat mainioiden eläinhahmojen jännittävät vaiheet. Aikuinen tosin voi kokea, että tekijät ovat tuhlanneet tuhannen taalan paikkansa nousta massatuotannosta erottuvaksi, ja olla jopa kylvämässä jotain uutta varsin koluttuun lastenelokuvien sarkaan.

Pohjoisen sankarit. Ensi-ilta 13.11.2020. Ohjaus Aaron Woodley, käsikirjoitus Bob Barlen, Cal Brunker, Aaron Woodley, Matthew Lyon, suomalaiset äänet Sami Uotila, Alina Tomnikov, Juha Varis, Ilkka Villi, Jukka Voutilainen.
Esitykset Kino Mantsissa pe 13.11. kello 19, su 15.11. kello 17. Kesto tunti 32 minuuttia, S.

Kommentoi

Hae sivuilta