Julkaistu    |  Päivitetty 
Juhani Virnes

ELOKUVA-ARVOSTELU: Vakavasti otettava komedia

Kulttuurimaanantaina Kino Mantsissa Jojo Rabbit Filmikamari.fi Kulttuurimaanantaina Kino Mantsissa Jojo Rabbit

Elokuva-arvostelu. Uusiseelantilainen ohjaaja Taika Waititi on vielä suurelle yleisölle hiukan tuntematon, ellei ole innokas Marvel elokuvien ystävä. Waititi on aiemmin ihastuttanut elokuvamaailmaa persoonallisilla lyhytelokuvillaan, mutta valitettavasti niitä ei ole Suomessa juurikaan päässyt näkemään. Hänen tulkintansa Marvelin viikinkiköriläs Thorista elokuvassa Thor Ragnarök (2017) on lajityyppinsä ihastuttavimpia hetkiä.

Vuonna 2019 ensi-iltaan tulleessa Jojo Rabbit -elokuvassa Waititi hyppää sarjakuvamaailmasta lähemmäs todellisuutta. Waititin käsikirjoittama elokuva pohjautuu löyhästi Christine Leunesin samannimiseen kirjaan, jonka tarina sijoittuu Saksaan kolmannen valtakunnan aikoihin. Kaveriporukassa epäsuosittu, kymmenenvuotias Jojo (Roman Griffin Davis) elää kaksin äitinsä (Scarlett Johansson) kanssa. Äiti on tiukka vastarintaliikkeen kannattaja. Jojo on äidistään poiketen imenyt itseensä natsiaatetta normaalia enemmän. Hänen mielikuvitusystävänsäkin on itse Adolf Hitler (Taika Waititi). Jojo viettää aikaansa parhaan kaverinsa kanssa Hitler-Jugend leirillä, jossa hän saa lisänimen rabbit (jänis), koska useasta kouluttajan antamasta komennosta huolimatta Jojo ei pysty tappamaan jänistä. Leirin tapahtumien seurauksena Jojo joutuu sairaalaan ja sen jälkeen pitkäksi aikaa kotihoitoon. Tylsä kotonaolo mielikuvitus Hitlerin kanssa muuttuu mielenkiintoisemmaksi, kun Jojo löytää ullakolta äitinsä piilottaman juutalaistytön (Thomasin McKenzie). Nuorten välille kehittyy pikkuhiljaa erikoinen ystävyyssuhde, joka muokkaa koko elokuvan sävyä alun hervottomasta huumorista herkempään ja vakavampaan suuntaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Jojo Rabbit on tyyliltään lähellä hänen palkittuja lyhytelokuviaan. Ohjaamisen lisäksi hän on käsikirjoittanut elokuvan ja näyttelee yhtä sen keskeisintä roolia. Tämä sisältää suuren riskin taiteilijan oman egon esittelyyn, mutta siihen ei Waititi kuitenkaan sorru. Hänen tarinansa keskiössä on kuitenkin pienen pojan maailma keskellä ihmiskunnan historian synkimpiä hetkiä. Tätä synkkää tapahtumaa Waititi uskaltaa lähestyä huumorilla, samalla tapaa kuin Charlie Chaplin ja Mel Brooks aikoinaan. Taas ollaan hyvin karikkoisilla vesillä. Voiko Hitleriin ja natsi-Saksaan suhtautua huumorilla? Vaikka elokuvan huumori onkin paikoitellen roisia, niin se pysyy tietyissä hyvän maun raameissa koko ajan. Hitler on Waititin käsittelyssään hassunkurinen hölmikäs, jota pieni poika hyppyyttää lähes mielin määrin.

Jojo Rabbit on monitasoinen elokuva, jossa hyvillä näyttelijäsuorituksilla on suuri merkitys. Se onnistuu käsittelemään vaikeaa aihetta omintakeisella huumorillaan, ollen kuitenkin täysin vakavasti otettava elokuva. Temppu, jota usein yritetään, mutta harvoin siinä onnistutaan.

Jojo Rabbit. Ohjaus Taika Waititi, näyttelijät Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Sam Rockwell.
Esitys Kino Mantsissa ma 9.11. kello 18, Suomen ensi-ilta 10.1.2020, K12, liput 5 euroa.

Kommentoi

Hae sivuilta