Villi Susiraja

Oma koti kullan kallis

Oma koti kullan kallis

Ilomantsissa asuessa olen pohtinut suhdettani ympäristöön ja kotiin – mikä tekee kodista kodin ja kuinka ympäristö vaikuttaa viihtyvyyteen. Itse olen pienen maalaiskylän kasvatti ja on myönnettävä, että sopeuduin Ilomantsiin huomattavasti nopeammin kuin Helsinkiin, jossa vietin kolme kuukautta viime syksynä. Kaupunki on ympäristönä hektinen, se syöttää impulsseja hengästyttävällä tahdilla. Toki metsikköjä ja luonnon valtaamia paikkoja löytyy urbaanien alueidenkin lähettyviltä, mutta tunne ei ole aivan sama kuin maaseudulla. 

Vaalin pitkään ajatusta maalle muuttamisesta ja puisesta omakotitalosta. Tästä huolimatta olen kotiutunut Joensuuhun, minkä vuoksi eloni Ilomantsissa tuntuu nyt jopa eksoottiselta. Asuisin edelleen mielelläni puutalossa – jos joku vain hoitaisi lumenluonnin ja huoltotyöt! Kyllä, kaupungissa laiskistuu.

Koti on tärkeä paikka erityisesti suomalaisille. Moni olisi kuitenkin valmis jakamaan kotinsa, tai ainakin osan siitä, muiden kanssa. Jos siis tutkimuksiin on uskominen. Yllättävän moni tahtoo myös asua kaupungissa. Yhteisasuminen kaupunkikeskittymissä olisi joidenkin mukaan tulevaisuuden ratkaisu maapallon liikakansoitukseen. Voisitko sinä käyttää samaa keittiötä viiden muun asukkaan kanssa? Tai samaa olohuonetta? Itseä ajatus kauhistuttaa hieman – kuka tahtoisi vapaaehtoisesti palata opiskeluaikojen kimppa-asumiseen. Toistaiseksi Suomessa riittää lääniä omaa tilaa tarvitseville.

Paikallislehden toimituksessa saa käsityksen siitä, kuinka maalla ollaan ja eletään nykypäivänä. Kollegoiden päiviin kuuluu eläinten hoitoa, luonnossa liikkumista ja uunin lämmitystä. On tilaa ja saa nauttia luonnon terapeuttisesta vaikutuksesta. Mutta maaseudulla ei pääse Henkkamaukkaan tai elokuviin hetken mielenjohteesta. Työt saattavat olla kiven alla.

Me ihmiset tosin kaipaamme erilaisia asioita. Joskus on uskallettava priorisoida ja tehtävä sellaisia valintoja, jotka johtavat itselle mielekkääseen elämään. Itselläni on vielä pohdittavana, minne sitä tahtoisi asettua ja kotinsa rakentaa. Olkoon se sitten maalla tai kaupungissa, jostain on todennäköisesti luovuttava.

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
02.10.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://pogostansanomat.fi/